SOCIAL MEDIA

Keittiöniksit, ainekset ja tarvikkeet


Sydämellä:
Keittiössä on minusta tärkeää se, että tekee asiat sydämellä. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta hankkia jotain tiettyä ainesosaa, sovella. Luovuus on yksi keittiön ihanuuksista, ja sitä kautta voi syntyä moni uusia oivalluksia ruoan valmistuksesta.

Luovasti:
Itse olen kokenut useita, upeita ahaa-elämyksiä, kun budjetti on ollut pieni, ja on pitänyt soveltaa ja käyttää mielikuvitusta ruoanlaitossa. Alkukankeuden jälkeen hyvinkin vaatimattomat raaka-aineet ovat muodostuneet mitä upeimmiksi aterioiksi.

Rennosti:
Useimmat reseptit eivät kaadu siihen, jos mittasuhteet muuttuvat hiukan. Sopivasti ja joustaen, voisivat olla sopivat motot tämän blogin resepteille. Eli summanmutikalla mennään, ei siis liian tarkasti, mutta kuitenkin juuri sopivasti. Kokemus opettaa parhaiten, kun taustalla on sopivat reseptit.

Kotimaisuus, luonnonmukaisuus, eettisyys:
Pyrin käyttämään postauksissa aineksia, jotka ovat kotimaisia, lähellä tuotettuja ja luonnonmukaisia. Aina se ei ole kuitenkaan mahdollista, esimerkiksi useat mausteet tuotetaan muualla. Voisi sanoa, että pyrkimys on kuitenkin hyvä olla taustalla, ekologisuus ja luonnon huomioiminen on erittäin keskeistä nykypäivänä, kun luonto on monin tavoin kovilla ihmisen toiminnan vuoksi.


*******

Tässä muutamia asioita joita on hyvä huomioida reseptejä seuratessa.

Yksinkertaisuus:
Keep it simple - parhaiten maut tulevat esille, kun niitä ei sekoittele liikaa.
Pienet, yksinkertaiset niksit ovat parhaita, ja vaikuttavat lopputulokseen.
Suomalaisessa ruoassa juuri tämä on yksi keskeinen asia. Ruoka maistuu siltä, mitä se on, mitään ei ole peitelty. Paitsi tietysti vaikkapa, kaalit kääryleen päälle!:)

Puhtaus:
Valitse lähellä tuotettuja, puhtaita raaka-aineita. Luonnonmukaisesti tuotetut on tietysti parhaita.

Aitous:
Käytä aitoja raaka-aineita. Voi voina, sokeri sokerina ja niin edelleen.

Laktoosittomuus:
Kaikki reseptit on toteutettavissa helposti laktoosittomina; valitse laktoositon tuote käytettäväksi tavallisen sijaan.

Gluteenittomuus:
Useimmat resepteistä on gluteenittomia tai ne on helposti muunnettavissa gluteenittomaksi. Jotkin reseptit on taas sellaisia, että en ole voinut olla käyttämättä vehnää. Näistä mainittakoon vaikka pullat (reseptiä ei vielä sivulla). Ne on toki mahdollista tehdä gluteenittomina, ja reseptejä varmasti löytyy netistä. Mutta... en voi väittää, etteikö vasta leivotun vehnäpullan tuoksu olisi itselleni yksi ikimuistoisista hetkistä jo lapsuuden keittiöstä, ja siten olen halunnut pysyä perinteisessä jauhossa pullia leipoessa.

Sokeri. Pyrin käyttämään luomuruokosokeria, tai muuta sokeria, joka ei ole se vitivalkoinen. Luomuruokosokeri on terveellisempää, ja eettisempää. Jos sinulla on käytössä vain perusvalkoista sokeria, voit käyttää sitä aivan hyvin lähes kaikissa resepteissä.
Joihinkin suolaisiin ruokiin, joissa on lisättynä sokeria, käyttäisin vain tummempaa sokeria, tai sitä luomua. Se myös maistuu hieman erilaiselle.

Vaniljasokeri. Käytä aitoa vaniljaa tai vaniljasokeria, mielummin kuin vanilliinia.

Suola. Käytän ruususuolaa ruoanlaitossa. Kun sitä kerran alkaa käyttää, ei enää halua vaihtaa.

Kananmunat. Olisi hienoa, jos voisi käyttää vain lähellä tuotettuja, luomukananmunia.
Mutta jälleen kerran, käytä sitä mitä on saatavilla.

Huom! Osassa resepteistä on käytetty maissitärkkelystä, sitä en ole ainakaan vielä löytänyt kotimaisena. Maissitärkkelyksen voit useimmiten korvata kotimaisella perunajauholla.

Mitatessa ainesosia kupilla, käytän noin 2,5 dl kokoista peruskuppia, joka lähes jokaiselta löytyy kaapista.
Ei kommentteja :

Lähetä kommentti