SOCIAL MEDIA

torstai 23. heinäkuuta 2020

Muikkukukko

Muikkukukko lienee yksi perinteisimmistä savolaisherkuista.


Tämä ohjeena oleva muikkukukko on kooltaan pieni ja paistoaika oli tällä kertaa (n. 3 h) myös lyhyempi, kuin kukossa, jossa on enemmän kokoa (4-5h olen yleensä paistanut).
Lisäksi jauhot on tällä kertaa 50/50 ruis/vehnä, kun taas kuorta, jossa ruista on enemmän, olen paistanut yleensä pidempään.

Ainekset:

Kuori:
Kuppi ruisjauhoja
Kuppi vehnäjauhoja
2 tl suolaa
30g sulatettua voita
Vettä

Täyte:
300-400 g muikkuja
Paketti rasvaista pekonia tai kylkisiivua
Suolaa
(Voita)

Perkaa muikut.

Valmis sitten taikina seuraavasti.
Sekoita kuoren kuivat aineet keskenään.
Lisää hiljalleen vettä, kunnes saat sopivan napakan, mutta pehmeän taikinan.
Lisää myös sulatettu voi.
Voit tarvittaessa lisätä jauhoja/nestettä, tässä ei voi mennä pieleen, aina voi korjata tilanteen, jos jotain on liikaa.
Vältä tekemästä liian kuivaa taikinaa, sillä se halkeaa helpommin uunissa.


Kaulitse tai painele käsin kuoritaikinasta pyöreä, noin sentin paksuinen levy leivinpaperoidulle pellille.
Painele reunat hiukan ohuemmiksi.


Lisää sitten täytteet.
Asettele kylkisiivuja/pekoni pitkittäin levyn keskiosaan.
Lisää päälle muikkuja, mutta vain keskiosaan, suunnilleen siihen kokoon, mihin valmis kukko tulee.
Tee sama muutaman kerran, vuorotellen pekonia ja muikkuja.
Voit ripotella väliin hieman suolaa tai halutessasi muutamia voi nokareita.
Nostele lopuksi lihansuikaleiden päät niin, että koko täytteestä muodostuu pyöreä keko. (Kts. kuva)


Kun olet täyttänyt kukon, käännä reunat päälle.
Käytä apuna vesitilkkaa ja silottele taikina tasaiseksi niin, että siihen ei jää aukkoja.


Voit halutessasi kääntää kukon ympäri, mutta varmista, että mitään koloja ei jää, sillä muuten kukko "alkaa laulamaan" niistä.
(Kukko laulaa silloin kun se alkaa vuotaa jostakin kohdasta uunissa, ja tätä tulisi välttää.)


Kun olet saanut kukon muokattua valmiiksi, laita se uuniin ja paista 250 asteessa 45 minuuttia.
Vaihda sitten lämpötila 150 asteeseen ja paista 3-4 tuntia.


Peitä valmis kukko leivinliinalla ja anna pehmitä rauhassa liinan alla.
Voit tarjota kukon siivutettuna tai niin, että leikkaat päältä palan kantta auki ja täytteet voi lusikoida aukosta lautaselle.

Ei kun kukkoa maistamaan!!!
(Postausta tehdessä tämä kukko odottaa vielä tarjoilua, eli ei avataan myöhemmin;))











Ei kommentteja :

Lähetä kommentti