SOCIAL MEDIA

perjantai 9. elokuuta 2019

"Voe ruakkoo!" - leipäressu savolaiseen tapaan

Kuivahtanut ruisleipä. Kova kuin kivi kylän raitilla. Mitähän tuosta tekisi?

Ei kun leipä ressuksi, tässä ohje leipäressun tekoon.

Tämän leipäressun resepti on toteutettu äitini kertoman ohjeen mukaisesti. Leipäressua voit tehdä mistä tahansa leivästä; mutta leivän tulee olla kuivunutta/ kuivaa/ kovaa. Idea lähti siitä kun olin tehnyt intialaista Shahi Tukra- nimistä jälkiruokaa, jossa öljyssä paistettu leipä tarjoillaan kokoon keitetyn maidon ja mausteiden kanssa. Äitini oli kylässä ja kertoi, että sehän on kuin leipäressua, jota hän on syönyt lapsuudessaan. Hän on syntynyt ja elänyt lapsuutensa savossa, ja ressua syötiin mm. siellä. Sitä ennen en ollut ressusta kuullut. Heräsi halu kokeilla suomalaista versiota; joka on siis nyt tässä.

Huom! Perinteisesti ressussa on käytetty mm. kuivunutta ruisleipää ja ohraleipää. Voit tehdä ressua myös pullanpaloista, jolloin siitä tulee makeampaa. Käytännössä siis kaikki kuivahtaneet leipä-ja pullapalat sopii tähän reseptiin.

Vinkki! Eri leipiä voi myös yhdistellä sekaisin, jopa pullan kanssa. Näin ressusta tulee yllätyksellisempää. Äitini kertoi, että oli kiva syödä ressua, kun saattoi valita, minkä leivän seuraavaksi ottaa ja minkä jättää viimeiseksi. Jokainen voi siis valita oman maun mukaan!

Leipäressun perusohje:

Ainekset:

20 g Voeta (Voita)
Leipee. Kovvoo suapi olla. (Eli kovaa leipää)
Maetoo (Maitoa)

Sulata voi paistinpannulla. Pilko leipä muutaman sentin kokoisiksi palasiksi. Paista paloja pannulla hetki, että saavat väriä. Lisää sekaan maitoa sen verran, että palat peittyvät. Tarvittaessa maitoa voi lisätä kypsymisen aikana.Anna kypsyä kunnes maito on kiehunut osittain kokoon ja leipäpalat ovat pehmenneet. Halutessasi voit lisätä ripauksen suolaa.

Voit tarjota ressua sellaisenaan tai vaihtoehtoisesti sen kanssa voi tarjota vaikkapa marjoista tehtyä hilloa tai survosta.

Kuvissa oleva leipäressu on tehty ruisleivästä. Voit kokeilla tehdä ressua myös gluteenittomista leivistä.

Ps. En kirjoittanut koko reseptiä savoksi,olisi voinut olla vaikea ymmärtää savoa taitamattomille;)


2 kommenttia :

  1. Leipää taipuu savolaisittain "leipee". Yksi p, ei kahta. Otsikko on myös outo. Mitä on "ruakkoo"? Jos se on raukka, se olisi "voe raokkoo" ja jos se on ruoka, se olisi "voe ruokoo".

    VastaaPoista
  2. Hei. Kiitos palautteesta, korjaan leivän osalta oli jäänyt epähuomiossa. Äitini, joka on savosta, on tarkistanut murteen; eri puolilla savoa puhutaan ilmeisesti eri tavalla, varmistin vielä uudelleen.:) Nimi tarkoittaa Voi raukkaa- ressuun viitaten;)

    VastaaPoista