SOCIAL MEDIA

tiistai 13. elokuuta 2019

Piimäjuusto

Kokatessa eri maiden ruokia, huomaan, että eri maiden keittiöt eivät lopulta olekaan niin erilaisia. Esimerkkinä tämä piimäjuusto; intialaisessa keittiössä käytettävä paneer-juusto on hyvin samantyyppinen kuin suomalainen piimäjuusto. Jotkin perustavanlaatuiset, yksinkertaisetkin asiat siis yhdistävät meitä, ne vain täytyy löytää. Joskus mitä yllättävämmistä asioista.

Suomalainen piimäjuusto on perinteinen juhla/pitopöydän herkku. Se ei vaadi monia aineksia ja on helppo valmistaa.






Tässä ohje;

Ainekset:

1 litra luomutäysmaitoa
0,5 litraa luomupiimää
2 luomukananmunaa
Suolaa
Hyppysellinen sokeria
(Viinietikkaa)

Laita maito kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen samalla sekoittaen. Varo ettei maito pala pohjaan. Sekoita odotellessa kananmunat rikki ja lisää piimä niiden sekaan. Lisää suolaa maun mukaan.
Voit laittaa sekaan halutessasi myös hieman sokeria.

Kun maito on kiehumispisteessä, siirrä se pois levyltä. Sekoita piimä-munaseos hiljalleen maidon sekaan.
Lisää halutessasi 1 rkl viinietikkaa. Se vaikuttaa juuston koostumukseen.  Juustosta tulee kiinteämpää.  Tällä kertaa käytin luomuomenasiiderietikkaa.
Kuumenna vielä hetki. Kun seos "pulpahtaa" eli kuplii se on valmis.

Sammuta levy ja peitä kattila kannella. Anna juustomassan ja heran erottua kannen alla noin tunnin verran.

Aseta siivilä kulhon päälle. Kulhon tulisi olla riittävän iso, jotta hera, joka valuu juustomassasta, mahtuu siihen.
Laita puuvilla kangas siivilän päälle.
Kaada koko seos rauhallisesti siivilään ja anna heran valua pois.

Voit kiertää kangasta ja puristaa siten ylimääräistä heraa pois. Aseta sitten kangas takaisin siivilään ja tasoittele juustomassa.

Taita pala kankaanreunaa massan päälle. Juusto saa siis olla ikään kuin pesässä, kankaan sisällä.
Laita päälle painoksi vaikkapa lautanen. Anna juuston valua vielä yön yli jääkaapissa.

Ota hera talteen. Voit tehdä siitä esimerkiksi sämpylöitä tai pannukakkua. Sen voi myös pakastaa ja käyttää myöhemmin.

Voit valmistaa juuston myös ilman kananmunia. Itse olen aiemmin tehnyt ilman munia, mutta tällä kertaa halusin kokeilla jotain muuta. Juustosta tulee lähes jokaisella kerralla "omanlaisensa".

Voit tarjota piimäjuustoa vaikkapa kaura-perunarieskojen päällä tai yhdistää sitä salaatteihin, keittoihin yms.













3 kommenttia :

  1. Miten se viinietikka vaikuttaa koostumukseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juustosta tulee kiinteämpää. Tällä reseptillä tulee juusto, jota on helppo leikata. Ilman viinietikkaa tuli murenevampaa.

      Poista
    2. Suosittelen tekemään erilaisia kokeiluita. Myös ainesosien koostumus vaikuttaa lopputulokseen, eri kerroilla voi tulla hieman erilaista riippuen esim.maidon laadusta jne. Kivaa kokkailua!

      Poista