SOCIAL MEDIA

torstai 1. elokuuta 2019

Kualkiäryleet eli kaalikääryleet a'la Summanmutikka

Kaalikääryleet (savoksi kualkiäryleet) ovat olleet yksi kouluaikojeni pahimmista "vihollisista". Nyt päätin ylittää itseni, ja kokata niitä, näin neljänkymmenen pyöreiden tultua täyteen.

Olen miettinyt, että kaalikääryleethän ovat ikään kuin suomalainen versio kevätrullista. Niiden täytyy siis olla herkullisia.

Selailin erilaisia kääryleohjeita netistä ja muistelin millaisia kääryleitä olin nähnyt kokattavan, ja tällainen resepti syntyi:

Kualkiäryleet a'la Summanmutikka

Ainekset:

Kokonainen kaali
Kevätsipulia
Paketti naudanjauhelihaa luomuna
2 kananmunaa
Puoli tetraa luomukermaa
Noin desi gluteenittomia kaurajauhoja
Fariinisokeria
Mustapippuria
2-3 tl suolaa
Voita
Meiramia omasta puutarhasta

Uuni 200 astetta

Leikkaa kaalin kanta pois. Irrottele lehdet varovasti. Isommat lehdet sopii hyvin käärimiseen, pienempiä voit lisätä täytteen sekaan. Keitä lehtiä vähäisessä vedessä (ettei vitamiinit mene hukkaan isoon vesimäärään) kunnes ne ovat pehmenneet.
Huom! Voit keittää kaalin myös kokonaisena ja irrotella lehtiä pikkuhiljaa kypsymisen aikana.
Ohenna keittämisen jälkeen paksut lehtiruodit veitsellä. Näin lehdet muotoutuvat helpommin kääriessä. Voit käyttää lehtiruodit täytteeseen, eli ethän heitä niitä pois.

Täytteen valmistaminen:
Pilko sipuli ja kuullota sitä kevyesti öljyssä. Lisää mustapippuria maun mukaan. Yhdistä pienemmät kaalinlehdet ja sipuli mausteineen, ja laita tehosekoittimeen. Pieni seos tasaiseksi massaksi tehosekoittimella (ei kuitenkaan ihan soseeksi, saa olla pieniä paloja.)
Lisää massaan munat, raaka jauheliha, kerma, kaurajauhot, n. 2 rkl fariinisokeria, suola, sekä hieman tuoretta meiramia silputtuna. Sekoita tasaiseksi massaksi. Massan ei tulisi olla liian löysää, eli lisää tarvittaessa kaurajauhoja.

Levitä kaalinlehdet alustalle. Ota lehti kerrallaan ja lisää täytettä sopivasti lehden päälle. Käännä reunat ja rullaa lehti täytteen ympärille. Tee näin kaikille lehdille. Asettele kääröt voilla voideltuun vuokaan.

Paista kääröjä aluksi noin 10 minuuttia. Sivele sitten kääröjen päälle nokereet voita. Laita takaisin uuniin. Anna paistua 20 minuuttia ja valmista sillä aikaa seuraavanlainen lisuke kääryleiden päälle valeltavaksi.

Ota noin 50 gramma voita pannulle. Sulata voi. Sekoita sitten voin joukkoon 3 rkl fariinisokeria. Anna sokerin sulaa. Lisää sekaan muutama ripaus mustapippuria. Anna lähes kiehahtaa, samalla sekoittaen. Varo ettet polta seosta.

Kun kääröt ovat paistuneet n. 20 minuuttia, käännä ne ja lisää voi-fariinisokeri seos niiden päälle. (Voit halutessasi valuttaa vielä hieman voi-fariinisokeri seosta valmiiden kääröjen päälle, eli ota hieman sitä sivuun jos haluat tehdä näin.) Laita astia vielä takaisin uuniin, ja anna kypsyä kunnes kääröt ovat kauniin ruskeita tai noin 30 minuuttia.

Voit tarjoilla kääryleet vaikkapa Graal of gravity - puolukkasurvoksen kanssa.















2 kommenttia :

  1. Hyvän näköisiä tuli☺, itse kun viimeksi tein, niin kaupassa ei ollut kaalia ja tein sitten kiinankaaliin, ei todellakaan toiminut. Tuota reseptiä voisinkin kokeilla😁

    VastaaPoista