SOCIAL MEDIA

tiistai 13. elokuuta 2019

Jauhelihapiirakka

Muistan lapsuudesta, kuinka jauhelihapiirakka vei kielen mennessään.Tässä jauhelihapiirakan reseptissä on käytetty kotimaista valmista pakastetaikinaa, mutta voit tehdä myös taikinan alusta alkaen itse.

Ainekset:

500 g lehti- tai voitaikinaa
300 g luomujauhelihaa
2-3 dl riisiä (käytin tummaa pitkäjyväistä riisiä, se pysyy hyvin kasassa, eikä puuroudu kypsymisen aikana)
4 kananmunaa
2-3 sipulia
Purkki rahkaa
Suolaa maun mukaan
1 tl mustapippuria
2-3 tl paprikajauhetta
Tuoretta meiramia
Tuoretta korianteria

Uuni 200 astetta.

Ota taikinalevyt sulamaan.
Keitä riisi kypsäksi.
Keitä kananmunat koviksi. Viipaloi kypsät ja kuoritut kananmunan ohuiksi viipaleiksi.
Ruskista jauheliha pannulla. Lisää joukkoon suola, mustapippuri ja paprikajauhe. Lisää myös tuoretta meiramia maun mukaan.
Sekoita yhteen kypsä riisi ja rukistettu jauheliha mausteineen.
Siivuta sipulit renkaiksi. Voit käyttää myös sipulin vihreät osat. Kuullota sipuli kypsäksi erikseen ja lisää myös siihen hieman suolaa ja pippuria.

Mikäli käytät irtonaisia taikinalevyjä, jotka ovat pienempiä kuin pelti, liitä taikinalevyt yhteen sivelemällä hieman vettä reunoihin ja sitten painelemalla niitä yhteen. Kokonaisuudessaan niistä tulisi tulla noin pellin kokoinen pohja.

"Voitele" sitten taikinapohja rahkalla.
Peitä sitten jauheliha-riisiseoksella tasaisesti puolet taikinapohjasta. (Keskiosasta sivuille päin, eli reunat jäävät vapaiksi.)
Lisää sitten kananmunasiivut jauheliha-riisiseoksen päälle.
Sen jälkeen voit lisätä vielä kerroksen kuullotettua sipulia.
Ripottele halutessasi päälle tuoretta korianteria. (Kuvassa näkyy miltä piirakan tulisi näyttää päältä eri kerrosten laittamisen jälkeen)
Mikäli rahkaa jäi voitelusta, voit lisätä lopun rahkan päälimmäiseksi kerrokseksi.

Käännä taikinapohjan reunat keskelle ja puristele niitä hieman yhteen pienen vesitilkan kanssa, jotta ne pysyvät päällä, eivätkä aukea kokonaan kypsyessä. Kaunis piirakka tulee, jos taikina aukeaa paistaessa hieman päältä, eli täysin kiinni ei reunoja tarvitse laittaa päältä.
Kiinnitä kuitenkin taikina erityisen huolellisesti reunoilta, jotta piirakka pysyy kasassa. Painele kämmenellä koko piirakkaa päältä kevyesti niin, että siitä tulee tasainen.

Paista piirakkaa noin puoli tuntia tai kunnes se on kypsää. Valmis piirakka on kauniin ruskeaa pinnalta. Valmiita pakastepohjia käyttäessä on myös hyvä varmistaa, että taikina on kypsynyt varmasti kunnolla myös pohjasta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti