SOCIAL MEDIA

lauantai 5. syyskuuta 2020

Potaattikukko

Työkiireiltä en ehtinyt postata mitään eilisen suomalaisen ruoan päivän kunniaksi. Nyt tilanne korjaantui tällä potaattikukko reseptillä :). Pian on tulossa myös herkullista reseptiä eräästä Kainuun perinneherkusta. 

Potaattikukko on yksi perinteisistä kukoista, mutta sitä tarjotaan harvemmin kuin kalakukkoja. Savossa potaattikukkoa on kutsuttu nimellä mehokas. Se on täyttävä ruoka ja olisi hienoa nähdä tätäkin kotimaista perinneherkkua tarjottavan useammin. 

Ainekset:

Kuoritaikina:

2,5 dl vettä (noin määrä, sillä jauhoista riippuu minkä verran vettä lopulta tarvitaan..)

Puoli kuppia venhäjauhoja

2 vajaata kuppia ruisjauhoja

30 g voisulaa

1-2 tl suolaa

Täyte: 

4-5 isohkoa perunaa kuorittuna ja siivuttuna

Pari pakettia pekonia tai saman verran kylkisiivuja

Suolaa

Pippuria

Voita


Valmista taikina sekoittamalla kaikki aineet sekaisin. Lisää vettä sen verran, että saat sopivasti kiinteän ja pehmeän taikinan. 

Painele taikinasta noin sentin paksuinen pyöreähkö levy. Ala täyttämään levyn keskiosaa (reunat jää vapaaksi) kerroksittain perunoita ja pekonia/kylkisiivuja niin, että siivuista osa on alimmaisena ja lopulta niiden reunat käännetään perunoiden päälle. Ropsauta väleihin hieman suolaa ja mustapippuria; voit myös lisätä muutaman voinokareen. 

Kun olet täyttänyt, käännä taikinan reunat ja siloittele kukko umpeen niin, että taikina on yhtenäinen. Käytä apuna vesitilkkaa, jotta saat kaikki kolot siloiteltua.  

Voit valmistaa kukon myös toisin. Muotoile taikinasta pyöreän leivän muotoinen. Leikkaa "kansi" pois ja paina nyrkillä kuoppa, johon laitat täytteet. Peitä lopuksi kannella, ja siloittele kansi kiinni vesitilkan avulla. 

Paista kukkoa uunin keskiosassa 250 asteessa tunti, laske sitten lämpö 120 asteeseen, ja paista vielä muutama tunti. Kun teet kukkoa useamman kerran, opit huomaamaan milloin kukko on valmis. 

Voitele valmis kukko voisulalla. Kääri se leivinliinaan pehmenemään. 

Kukon voi syödä niin, että leikkaat päältä kannen pois ja sitten voi lusikoida täytettä lautaselle. Tällä kertaa itse halkaisin kukon, sillä halusin näyttää miltä se näyttää sivuprofiilissa; kalakukko kun antaa niin hienon profiilin leikatessa. Jatkossa taidan avata vain kannen, se sopii nähtävästi potaattikukkoon paremmin!:) 

Hyvää on! 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti