Yksinkertaisuus on yhtä kuin suomalaisen ruoan perusta.
Kun aloin pitämään tätä blogia, halusin kerätä juurikin yksinkertaisia, aitoja, suomalaisia reseptejä, joita onkin sittemmin kertynyt jo jonkin verran. Tämän Tahkurin eli kuusamolaisen voimasoseen reseptin sain eräältä ystävältäni.
Ainekset:
2 dl survottuja variksenmarjoja, mustikoita tai juolukoita
1 dl talkkunaa (käytä tarvittaessa gluteenitonta) Jos talkkunaa ei ole, niin voit käyttää kaura- tai vehnäjauhoja.
1 dl luomumaitoa tai -jogurttia
Jos käytät happamia marjoja, lisää sokeria maun mukaan.
Jos käytät happamia marjoja, lisää sokeria maun mukaan.
Survo marjat ja sekoita talkkunan ja maidon tai jogurtin kanssa.
Lisää sokeria tarvittaessa maun mukaan.
Lisää sokeria tarvittaessa maun mukaan.
Voit toteuttaa reseptin helposti vegaanisena, kun käytät maidon sijaan kauramaitoa tai jotakin vegaanista jogurttia.
Talkkunaa löytyy gluteenittomana versiona, eli gluteeniton ruokavalio ei estä Tahkurin nauttimista. :)
Tässä tarina, jonka ystäväni jakoi reseptin kanssa:
"Lapsena Kuusamossa mummi antoi meille lapsille mukit käteen ja pyysi meitä menemään metsään poimimaan mustikoita. ”Saatte sitten tahkuria, kun tulette”, hän sanoi.
Kun palasimme metsästä sormet ja suut sinisinä – oli mukeissakin marjoja – mummi otti lusikan, survoi mustikat, sirotteli hieman sokeria päälle ja lopuksi vielä tilkka maitoa ja ruokalusikallisen jauhoja, ja sekoitti kaiken kauniiksi siniseksi soseeksi.
Näin tahkuri, tuo lapsuuden kesäherkku, oli valmista lusikalla popsittavaksi pihanurmikolla istuen."
Kun palasimme metsästä sormet ja suut sinisinä – oli mukeissakin marjoja – mummi otti lusikan, survoi mustikat, sirotteli hieman sokeria päälle ja lopuksi vielä tilkka maitoa ja ruokalusikallisen jauhoja, ja sekoitti kaiken kauniiksi siniseksi soseeksi.
Näin tahkuri, tuo lapsuuden kesäherkku, oli valmista lusikalla popsittavaksi pihanurmikolla istuen."
Kyseessä on siis herkku, joka on ollut mummolan kesäherkku lapsille, mutta se toimii ja antaa voimaa talvellakin, vaikkapa pakastemarjoista tehtynä.
Nauti siis astiallinen tahkuria päivittäin viikon ajan talviväsymyksen selättämiseen.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti