Kala on tärkeä osa suomalaista ruokapöytää.
Itselläni on lukuisia muistoja siitä, kun lapsena kalastettiin, milloin isän, milloin isoäidin tai serkkujen kanssa. Saalis maistui aina hyvältä. Siinä oli sellaista aitoa elämän makua, vaikka toisinaan pari ruotoakin oli saattanut jäädä valmiiseen ruokaan. Joskus syötiin keittoa, joskus kalat paistettiin sellaisenaan tai leivitettynä.
Ainekset:
Vajaa puoli kiloa kalaa (mitä vaan Ahti antaa. Myös pakastettu sei tai muu kala käy tähän keittoon vallan mainiosti, jos muuta ei ole, tosin maukkain soppa syntyy, kun kalat on tuoreita ja ne keitetään ruotojen yms. kanssa.)
Noin puoli kiloa uusia perunoita (luomuna paras)
Pari kevätsipulia
Tilliä
Purkki luomukermaa
1 rkl gluteenittomia kaurajauhoja
Suolaa
Mustapippuria
2-3 laakerinlehteä
Loraus öljyä
Perkaa kaloista sisälmykset ja kidukset pois.
Jätä ruodot jne. kalaan, niistä saat hyvän maun keiton liemeen.
Pilko kevätsipulin valkoiset osat.
Kuullota niitä hetki öljyssä.
Lisää joukkoon kalat, mustapippuri, laakerinlehdet ja suolaa.
Kaada joukkoon noin 1,5 l vettä ja keitä puolisen tuntia.
Siivilöi liemi.
Älä heitä pois siivilään jääviä osia.
Pese ja pilko uudet perunat esim. puoliksi.
Keitä niitä siivilöidyssä kalaliemessä.
Perkaa siivilään jääneistä kaloista jäljelle jääneet lihaiset osat erikseen ruodoista.
Pilko kevätsipulin vihreät osat.
Silppua tilli.
Kun perunat alkaa olla kypsiä, lisää joukkoon kevätsipulin vihreät osat ja kalan ruodottomat lihat.
Keitä vielä hetki.
Sekoita sitten kerman joukkoon 1 rkl gluteenittomia kaurajauhoja ja lisää se keiton joukkoon.
Anna kypsyä vielä hetken aikaa ja lisää joukkoon lopuksi silputtu tilli.
Tarjoile keitto vaikka horta-voileipien kanssa. (Näissä päällä poimulehteä, puna-apilaa ja omalta parvekkeelta herneenversoja.)
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti