Kainuulaisia avokukkoja ei näe kovinkaan usein täällä Etelä-Suomessa tarjottavan.
Ne ovat kuitenkin osa kansallista ruokapöytäämme, ja herkullisia tarjottavia.
Tällä kertaa avokukko täytetään lohella ja taikina on pehmeä, rieskainen taikina.
Voit varioida täytteitä. Perinteisesti on käytetty mm. muikkua, haukea, madetta.
Avokukon malleja on myös erilaisia. Osa on lähes neliön mallisia, osa soikeita tai pyöreitä.
Tämä avokukko on muotoiltu lohen muotojen mukaisesti, ja se on helppo sekä kiva tehdä.
Se sopii tarjottavaksi niin juhliin kuin vaikkapa arkisempiin illallisiin.
Ainekset:
Pohja:
Puoli kuppia luomupiimää
Puoli kuppia vettä
1-2 tl suolaa (maun mukaan)
Puoli kuppia luomukaurahiutaleita
Puoli kuppia luomukaurajauhoja (jotka korvaa tässä reseptissä perinteisesti käytettyjä vehnäjauhoja, eli voit vaihtaa ne vehnäjauhoihin halutessasi)
2 kuppia luomuruisjauhoja
2 tl kuivahiivaa
20 g voisulaa
Täyte:
Puoli kiloa lohta
Suolaa
Voita
Valmista taikina.
Sekoita kuivat aineet (myös kuivahiiva) keskenään.
Lämmitä neste hiivalle sopivaksi ja sulata voi.
Lisää neste jauhojen sekaan ja vaivaa tasaiseksi.
Lisää myös voi ja tarvittaessa jauhoja. (Taikina ei saa olla liian kuivaa!)
Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan liinan alle noin puoleksi tunniksi.
Perkaa lohesta nahka ja ruodot (jos et käytä jo perattua;))
Kaulitse taikinasta noin vajaan sentin paksuinen kuorilevy.
Se voi olla soikea tai pyöreä, riippuen millaisen lopputuloksen haluat.
Lado kalat levyn keskiosaan.
Jos teet kalan muotoisen kukon, leikkaa se sopivaan muotoon kun olet asettanut kalan keskelle levyä. Jätä reunoille noin 4 cm taikinaa niin, että saat taitettua hyvin kalan päälle reunoilta.
Suolaa kala.
Taita reunat kalojen päälle.
Paista ensin 250 asteessa 10 minuuttia, laske lämpötila sitten 200 asteeseen ja paista 10 minuuttia.
Nosta kukko uunista ja voitele voilla kokonaisuudessaan.
Paista vielä 200 asteessa kunnes kala on kypsää ja kukko on saanut riittävästi väriä. (Noin 10-20 minuuttia)
Kääri kypsä avokukko muhimaan leivinpaperin ja leivinliinan tai sanomalehden sisään.
Avokukkoa paistaessa kukon sisään saattaa muodostua paiston aikana suolavettä.
Ota silloin kukko pois uunista ja valuta vesi pois. Ja laita takaisin uuniin.
Tarjoile valmis avokukko vaikkapa Graal of Gravity - puolukkasurvoksen ja raikkaan salaatin kanssa.
Vinkki! Kainuulaisia perinteisiä leipä-, kukko- yms. reseptejä löydät myös kirjasta "Kainuun leipä".
Ihanaa luettavaa!
Ne ovat kuitenkin osa kansallista ruokapöytäämme, ja herkullisia tarjottavia.
Tällä kertaa avokukko täytetään lohella ja taikina on pehmeä, rieskainen taikina.
Voit varioida täytteitä. Perinteisesti on käytetty mm. muikkua, haukea, madetta.
Avokukon malleja on myös erilaisia. Osa on lähes neliön mallisia, osa soikeita tai pyöreitä.
Tämä avokukko on muotoiltu lohen muotojen mukaisesti, ja se on helppo sekä kiva tehdä.
Se sopii tarjottavaksi niin juhliin kuin vaikkapa arkisempiin illallisiin.
Ainekset:
Pohja:
Puoli kuppia luomupiimää
Puoli kuppia vettä
1-2 tl suolaa (maun mukaan)
Puoli kuppia luomukaurahiutaleita
Puoli kuppia luomukaurajauhoja (jotka korvaa tässä reseptissä perinteisesti käytettyjä vehnäjauhoja, eli voit vaihtaa ne vehnäjauhoihin halutessasi)
2 kuppia luomuruisjauhoja
2 tl kuivahiivaa
20 g voisulaa
Täyte:
Puoli kiloa lohta
Suolaa
Voita
Valmista taikina.
Sekoita kuivat aineet (myös kuivahiiva) keskenään.
Lämmitä neste hiivalle sopivaksi ja sulata voi.
Lisää neste jauhojen sekaan ja vaivaa tasaiseksi.
Lisää myös voi ja tarvittaessa jauhoja. (Taikina ei saa olla liian kuivaa!)
Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan liinan alle noin puoleksi tunniksi.
Perkaa lohesta nahka ja ruodot (jos et käytä jo perattua;))
Kaulitse taikinasta noin vajaan sentin paksuinen kuorilevy.
Se voi olla soikea tai pyöreä, riippuen millaisen lopputuloksen haluat.
Lado kalat levyn keskiosaan.
Jos teet kalan muotoisen kukon, leikkaa se sopivaan muotoon kun olet asettanut kalan keskelle levyä. Jätä reunoille noin 4 cm taikinaa niin, että saat taitettua hyvin kalan päälle reunoilta.
Suolaa kala.
Taita reunat kalojen päälle.
Paista ensin 250 asteessa 10 minuuttia, laske lämpötila sitten 200 asteeseen ja paista 10 minuuttia.
Nosta kukko uunista ja voitele voilla kokonaisuudessaan.
Paista vielä 200 asteessa kunnes kala on kypsää ja kukko on saanut riittävästi väriä. (Noin 10-20 minuuttia)
Kääri kypsä avokukko muhimaan leivinpaperin ja leivinliinan tai sanomalehden sisään.
Avokukkoa paistaessa kukon sisään saattaa muodostua paiston aikana suolavettä.
Ota silloin kukko pois uunista ja valuta vesi pois. Ja laita takaisin uuniin.
Tarjoile valmis avokukko vaikkapa Graal of Gravity - puolukkasurvoksen ja raikkaan salaatin kanssa.
Vinkki! Kainuulaisia perinteisiä leipä-, kukko- yms. reseptejä löydät myös kirjasta "Kainuun leipä".
Ihanaa luettavaa!
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti