SOCIAL MEDIA

keskiviikko 5. elokuuta 2020

Ripakukko

Ripakukko on Rautalammilainen perinneherkku.


Ripakukko toimii ikäänkuin eväsrasiana, jota on helppo kuljettaa tietysti rivasta.
Ripa tehdään koivunvitsoista.

Koivunvitsoja väännellessä minulle kiteytyi todella, mitä nuorena on vitsa väännettävä tarkoittaa. Vitsa ei väänny enää vanhana, vaan katkeaa helposti, eli parhaat rivat kukkoon saat nuorista vitsoista.

(Huom! Ripa voi olla lyhyempi. Tämä oli itselle kokeiluversio, jatkossa ripaa tulee muokattua hieman eri malliin:))

Ainekset:

Kuori:
Puoli kuppia vehnäjauhoja
2 kuppia ruisjauhoja
Ripaus suolaa
Pari kymmentä grammaa voisulaa
Vettä

Täyte:
Puoli kiloa muikkuja
Paketti rasvaista pekonia tai kylkisiivua
Suolaa
Voita

Muutama koivun vitsa

Kuori vitsat.

Perkaa muikut.

Valmista taikina sekoittamalla kuivat aineet keskenään ja lisää vettä hiljalleen kunnes taikina on sopivan paksuista. Lisää myös voisula ja vaivaa taikina hyvin.

Kaulitse taikinasta noin sentin paksuinen pyöreähkö levy.

Lado kylkisiivut/pekoni keskelle taikinaa, lisää soikoion muotoon muikkuja, väliin jälleen lihaa, ja taas muikkua.
Ripauta suolaa joukkoon ja pari nokaretta voita.
Nostele kylkisiivujen/pekonin päät muikku yms. keon päälle, ja muotoile tasaiseksi keoksi.
Käännä kahdelta pitkältä sivulta taikinakuori koen päälle, päät jää auki.

Puno koivunvitsoista letti tai vastaava, josta teet rivan.
Käännä letti kaarelle, ja mittaa sopivaksi, katkaise päitä sopivaan mittaan tarvittaessa.
Asettele rivan päät varovasti täytteen alle avoimista päädyistä.
Taputtele sitten taikina kunnolla kiinni myös päistä, ja keskiosasta, niin ettei mihinkään jää reikiä.
Voit käyttää vettä apuna.

Huom! Säästä hiukan taikinaa paiston ajaksi, jos kukko repeää, voit korjailla sitä.

Paista ensin 45 minuuttia 250 asteessa uunin keskiosassa.
Laske sitten lämpö 150 asteeseen ja paista 5-6 tuntia.
Voit halutessasi kääräistä kukon leivinpaperiin ja folioon kun lasket lämpöä (ei välttämätön).

Voitele valmis kukko voilla ja kääri se leivinliinaan pehmenemään.


Ripakukon voit tarkoilla siivuttamalla tai leikkaamalla päältä ikäänkuin kannen pois, jolloin täytteitä voi nostella lusikalla lautaselle.


Huomioithan syödessä rivan kohdan; eli jos tarjoilet siivuina, ole varovainen ettet syö koivuvitsaa.














Ei kommentteja :

Lähetä kommentti