SOCIAL MEDIA

sunnuntai 6. joulukuuta 2020

Perunapiirakat

Perunapiirakat ovat yksi tutuimmista suomalaisista perinneherkuista. Tietysti riisipiirakoiden jälkeen. 
Päätin tänään kokkailla niitä Itsenäisyyspäivän kunniaksi. 
Perunapiirakat sopii hyvin myös joulupöytään ja ovat kiva vieminen vaikkapa kyläreissulla.


Resepti on tässä; 
Hyvää Itsenäisyyspäivää!!

Ainekset: 

Kuori: (tällä ohjeella saat n. 12 kpl pyöreitä piirakoita)
Puoli kuppia luomuvehnäjauhoja
Kuppi Luomuruisjauhoja
1 tl suolaa
n. 2 dl vettä
(loraus sulaa voita tai öljyä)


Täyte:
Perunamuusia (voi olla tähteeksi jäänyttä tai uutta) linkki muusin ohjeeseen: perunamuusi
1 kpl luomukananmunaa

Voiteluun
Luomumaitoa
Voita

Uuni 250 astetta

Valmista muusi. Lisää joukkoon 1 kananmuna. 
Jos teet perunamuusin alusta asti tätä tarkoitusta varten, täytteen muusiin riittää vajaa kilo perunoita, siitä määrästä tehdystä muusista saattaa jäädä vielä vähän ylikin. 

Valmista kuoritaikina sekoittamalla kuivat aineet keskenään. Lisää sitten hiljalleen vettä, kunnes saat sopivan kimmoisan taikinan, joka ei tartu. Lisää halutessasi loraus sulaa voita tai öljyä. 

Tee taikinasta pötkö ja jaa 12 osaan. 
Pyörittele osat palloiksi ja kaulitse ne pulikalla pyöreiksi. 
Jos sinulla ei ole pulikkaa, voit kaulita ne tavallisella kaulimella (tosin vaikeampaa saada pyöreitä) tai kaulita koko taikinan kerralla ja ottaa siitä pyöreitä paloja esim. sopivan kokoisen lautasen (n. 12-14 cm kokoisia) avulla. 

Nosta taikinaa pyörylän keskiosaan niin, että reunoille jää muutama sentti kääntämisvaraa. 


Rypytä piirakat reunoilta. 


Paista uunin keskiosassa noin 15 minuuttia tai kunnes ne saavat sopivasti väriä. 



Ps. Piirakoiden rypyttäminen on taitolaji, joka vaatii harjoittelua. Ainakin itselläni on vielä monta yritystä edessä ennen kuin saan juuri sellaiset kuin niiden pitäisi olla. Makuun tämä ei tosin vaikuta;) eli eipä haittaa; eikun suuta kohti!:) 






Ei kommentteja :

Lähetä kommentti