SOCIAL MEDIA

maanantai 6. huhtikuuta 2020

Perunamämmi

Perunamämmi on hämeestä kotoisin oleva pääsiäisherkku.


Ainekset:

Reilu puoli kiloa jauhoisia perunoita
Puolitoista kuppia ruisjauhoja
Vajaa kuppi mämmimaltaita
1-1,5 dl siirappia maun mukaan
2 tl suolaa
Vettä

Keitä perunat kypsiksi.
Säästä keitinvesi.
Kuori ne lämpiminä.
Soseuta perunat ja lisää joukkoon keitinvettä, kunnes saat perunoista löysän vellin.
Lisää joukkoon kolmasosa mämmimaltaista ja ruisjauhoista.
Ripottele hieman ruisjauhoja pinnalle.
Laita imeltymään lämpimään paikkaan muutamaksi tunniksi peitettynä.

Lämmitä muutama desi keitinvettä, tai ihan vaan vettä jos sitä ei ole jäljellä noin 60 asteiseksi.
Sekoita joukkoon puolet jäljellä olevista maltaista sekä ruisjauhoista ja ripottele päälle hieman ruisjauhoja.
Anna jälleen imeltyä peitettynä muutama tunti.

Toista sama vielä kerran, eli lisää loput jauhot lämpimään veteen (muutama desi vettä, ei liikaa, ettei tule liian löysää) sekoitettuna.

Kun viimeinen imellytysaika on kulunut lisää joukkoon siirappi ja suola.
Maista makeus, eli siirappia lisätään tarpeen mukaan.
Voit halutessasi lisätä myös hieman pomeranssinkuorta mausteeksi.
Keitä mämmiä sitten kymmenisen minuuttia pienellä lämmöllä, samalla sekoittaen.
Varo, ettei se pala pohjaan.

Annostele mämmiä sitten uunivuokiin, muutaman sentin paksuisesti.
Paista mämmiä 120 asteisessa uunissa viitisen tuntia.


Perinteisesti mämmi on tehty tuohesta tehtyihin vakkoihin, ja kuulemma vakasta on tullut lisämakua.
Kenties itsekin pääsen joskus kokeilemaan, nyt piti tyytyä tavallisiin vuokiin.

Säilytä mämmi jääkaapissa.
Se on parhaimmillaan muutama päivä valmistuksen jälkeen.

Ps. Ei niin perinteinen, mutta maistuva vinkki.
Mausta mämmi pomeranssinkuoren lisäksi kardemummalla, vaniljalla ja kanelilla ja jo maistuu!








4 kommenttia :

  1. On meitä koko joukko "sokeripommia" pelkääviä. Kun tekee itse, niin silloin sokerikontrolli on hyvin hallinnassa.

    Perinteinen vanhanajan perunamämmi valmistetaan niin että siihen ei valmistusvaiheessa lisätä sokeria eikä siirappia. Makeus saadaan aidosti imeltämällä. Tämän ohjeen mukaan imelletään pomminvarmasti sähkölieden uunissa.

    Ainekset:
    2 kg helposti soseutuvia perunoita, jauhoisia tai kiinteitä
    450 g mämmimaltaita
    750 g ruisjauhoja
    3,5 l vettä, veden tarvetta tulee seurata koko valmistuksen ajan, tarvittava määrä vaihtelee runsaasati perunalajikkeiden ym. mukaan
    1/2 - 1 tl suolaa
    Mausteita maun mukaan

    Sokerin määrä on hallinnassa kun valmistusvaiheessa ei lisätä sokeria eikä siirappia. Sokeri lisätään halutessa vasta lautaselle ja näin sokerin määrä on helposti kontrolloitavissa.

    Perinteinen vanhanajan perunamämmi valmistuu näin:

    1. Pese ja kuori perunat. Keitä kuoritut perunat suolattomassa vedessä täysin kypsiksi.
    2. Ota keittovesi talteen ja pidä liedellä kuumana, mutta jätä pieni määrä vettä helpottamaan soseutumista ja estämään liisteröitymistä.
    3. Soseuta perunat heti keiton jälkeen kuumina perunasurvimella ja lisää kuuma keittovesi soseeseen.
    4. Jäähdytä sose huolellisesti 72-75 asteiseksi.
    5. Maltaat ja jauhot voi sekoittaa valmiiksi kulhossa.
    6. Lisää koko mallas-jauhoseos kulhosta ripotellen ja huolellisesti sekoittaen soseeseen. Lisää tarvittaessa 72-75 asteista vettä.
    7. Laita kansi kattilaan. Anna seoksen imeltyä 65-70 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.
    8. Sekoita seosta imeltymisen aikana 2-4 kertaa.
    Seuraa imeltymisen edistymistä maistamalla.
    9. Lisää Imellettyyn mämmiseokseen suola. Voit lisätä myös halutessa esimerkiksi pomeranssinkuorta tai appelsiininkuorihilloa.
    10. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen niin että seos alkaa kuplimaan ja siirrä syrjään noin 15 minuutiksi. Huomioi että mämmi palaa herkästi pohjaan.
    11. Laita mämmiseos mämmin arvolle sopivaan uuninkestävään lasi- tai posliinivuokaan.
    12. Paista mämmi 130-140 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.
    13. Lisää pinnalle paistamisen aikana 2-3 kertaa 2-3 ruokalusikallista vettä astämään kuorettumista.
    13. Mämmi on parhaimmillaan, kun se on seisonut viileassä noin 3 vuorokautta.
    14. Tarjoile mämmi kerman tai maidon sekä halutessasi sirotesokerin kanssa. Myös appelsiinikuorihillo ja aprikoosihillo ym. ovat sopivia mämmin lisukkeita.

    Jos haluaa, niin tämänkin perunamämmin voi valmistaa sokeripommiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos reseptistä, siitä on varmasti iloa muillekin:)

      Poista

  2. GLUTEENITON PERUNA-KAURAMALLAS MÄMMI

    Aidosti imelletty.


    Voidaan nykyisin valmistaa mämmimaltaiksi jauhetusta luontaisesti gluteenittomista kuorituista kauramaltaista.

    Gluteeniton imelletty perunamämmi kauramaltaista, perunasta ja imeltävää entsyymiä sisältävästa "puhdas kaura"kaurajauhoista.

    Gluteeniton aito imelletty peruna-kaura mallas mämmi valmistuu helposti näistä:

    2,0 kg hyvin soseutuvia perunoita
    3,5 litraa vettä; kaiken varalle lisäksi "trimmausvettä"
    500 g kaura mämmimaltaita
    800 g imeltävää entsyymiä sisältävää "puhdas kaura" kaurajauhoa.
    1 teelusikallinen suolaa

    Gluteeniton aito imelletty kaura mallas mämmi valmistuu helposti näin:

    Pese ja kuori perunat kattilaan. Keitä perunat suolattomassa vedessä täysin kypsiksi. Soseuta perunat kattilassa sähkövatkaimella. Lisää kuumaa vettä niin että koko vesimäärä (3,5 litraa) täyttyy. Tässä vaiheessa seos on varsinaista vesivelliä. Tarvittavaa nesteen määrää tulee seurata koko valmistamisen ajan.

    Jäähdytä vesivelli huolellisesti 70-75 asteiseksi.

    Sekoita 70-75 asteiseen vesivelliin kaikki kauramaltaat ja kaurajauhot. Suolaa ei saa lisätä tässä vaiheessa. Voit käyttää ensin osan vedestä ja lisää tarvittaessa. Seoksen kuuluu olla melko puuromaista.

    Peita kattila kannella ja laita seos imeltymään 65-70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 krtaa. Maistele.

    Kuumenna seos varovasti ja tehokkaasti sekoittaen kiehuvaksi ja lisää samalla suola. Siirrä seos sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.

    Laita mämmiseos lasisiin tai posliinisiin uunivuokiin. Paista gluteenitonta mämmiä aluksi vähän kuumemmassa ja alenna uunin lämpötila 120-130 asteeseen. Valele pintaa paistamisen aikana vedellä muutama kerta.
    Paista noin 3 tuntia.

    Anna mämmin seisoa viileässä noin 3 päivää - mämmi on silloin parhaimmillaan.
    Mämmivuoilla on taipumus tyhjentyä ennen aikojaan. Yllätysten välttämiseksi kannattaakin valmistaa kerralla useampia vuoallisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos reseptistä! Gluteenittomat reseptit onkin nykyisin suosittuja. Kiva myös kun ihmiset jakavat osaamistaan; on monia tapoja tehdä sama asia ja jokaisella jaettavana omat parhaat vinkkinsä!🌹

      Poista