SOCIAL MEDIA

maanantai 27. huhtikuuta 2020

Rosetit

Rosetit ovat perinteisiä vappuherkkuja, jotka paistetaan kuumalla rosettiraudalla.


Rosettien valmistus ei ole vaikeaa, mutta vaatii tarkkuutta; niin taikinan, lämpötilan kuin kaiken muun tulisi olla tasapainossa, että rosetit onnistuu.

Lopputulos riippuu muiden tekijöiden lisäksi tietysti rosettiraudan mallista.
Omani olen saanut äidiltäni.


Rosettirauta


Ainekset:

2 dl luomumaitoa tai vettä
2 kpl luomukananmunaa
2 rkl luomuruokosokeria
2 dl luomuvehnäjauhoja
(ripaus suolaa)

Paistamiseen rypsiöljyä

Vatkaa maito ja munat sekaisin.
Lisää muut aineet.
Taikinan kuuluu olla juoksevaa, mutta ei liian ohutta tai paksuakaan.

Laita öljy kattilaan ja lämmitä se.
Öljyä ei tarvitse olla isoa määrää, muutama sentti kattilassa riittää.
Kannattaa käyttää pientä kattilaa, sillä rosetit tehdään yksi kerrallaan.


Voit testata öljyn lämpötilan tiputtamalla sinne hieman taikinaa; kun taikina nousee ylös ja alkaa ruskistua lämpötila on sopiva.
Pienennä hellan levyä tarvittaessa, öljy ei saa kuumentua liikaa, sillä se voi alkaa palamaan.
Pidä vierellä varalta kattilan kantta.
Öljy ei saa myöskään olla liian kylmää.
Muuten rauta ei kuumene, eikä taikina tartu rautaan.


Kun öljy on sopivan lämpöistä, upota rosettirauta kuumenemaan sinne hetkeksi.
Nosta kuuma rauta ja valuta ylimääräinen öljy pois.
Kasta rosettirauta sitten taikinaan  ja upota taikinassa kastettu rauta öljyyn.
Kun kastat rautaa taikinaan, kastele raudasta noin 3/4 osaa eli niin, että yläreuna jää kastelematta.
Paista rosettia kunnes se on vaaleanruskea.
Irrota rosetti talouspaperoidulle lautaselle. (Laita lautanen valmiiksi ennen paistamista, sillä kuuman raudan kanssa puuhatessa ylimääräiset hommat kannattaa tehdä etukäteen)
Käytä irrottamiseen tarvittaessa tavallista veistä.

Jos rosetti irtoaa raudasta paistaessa, nosta se pois kattilasta reikäkauhalla tai vastaavalla.

Jatka paistamista rosetti kerrallaan.
Tästä taikinamäärästä tulee noin 25 rosettia.

Kun rosetit ovat valmiita, sirottele niiden päälle tomusokeria.

Hyvää vappua!





Ei kommentteja :

Lähetä kommentti