Mämmi on yksi perinteisistä pääsiäisherkuista.
Itse olen oppinut pitämään mämmistä vasta viime vuosina.
Kotona tehty mämmi on aivan eri luokkaa kuin kaupasta ostettu.
Suosittelen kokeilemaan, tekeminen ei ole vaikeaa, mutta vie aikaa välivaiheiden kanssa.
Odottelua on siis paljon, mutta vaiheiden välissä voi käyttää aikaa johonkin ihan muuhun.
Ainekset:
Noin 2 l vettä
1 kuppi mämmimaltaita
2 kuppia luomuruisjauhoja
1 tl suolaa
1 dl siirappia
Vajaa tl pomeranssinkuorta
Sekoita jauhot keskenään.
Mittaa myös vesi valmiiksi.
Kuumenna kattilassa vajaa litra vettä noin 60-70 asteiseksi. Ei siis kiehuvaksi.
Sekoita neljäsosa jauhoista kuumaan veteen.
Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja ja peitä liinalla.
Anna imeltyä tunti.
Kuumenna kolmasosa jäljellä olevasta vedestä toisessa kattilassa, jälleen noin 60-70 asteiseksi.
Sekoita joukkoon kolmas osa jäljellä olevista jauhoista.
Lisää tämä sitten kattilaan, jossa aiempi satsi on.
Ripottele päälle hieman ruisjauhoja ja anna jälleen imeltyä tunti.
Toista edellinen vaihe vielä kaksi kertaa (lisää osa jauhoista ja vedestä/ kerta) ja anna seoksen imeltyä jokaisen kerran jälkeen tunnin ajan liinan alla.
Kun viimeinen imellytys tunti on ohi, lisää joukkoon suola, siirappi ja pomeranssikuori.
Voit maistaa mämmiä, ja lisätä tarvittaessa makua.
Keitä sitten mämmiä kymmenisen minuuttia. Varo polttamasta pohjaan!
Jäähdytä mämmi kylmävesihauteessa.
Laita se sitten peitettynä yön yli jääkaappiin.
Jaa seuraavana päivänä mämmi muutamaan uunivuokaan muutaman sentin paksuiseksi kerrokseksi. Ohut kerros varmistaa sen, että liika neste pääsee haihtumaan.
Paista mämmiä 120 asteessa viitisen tuntia.
Tarjoile valmis mämmi sellaisenaan, tai vaikkapa kerman tai kauravaniljakastikkeen kanssa.
Säilytä mämmi peitettynä viileässä.
Itse olen oppinut pitämään mämmistä vasta viime vuosina.
Kotona tehty mämmi on aivan eri luokkaa kuin kaupasta ostettu.
Suosittelen kokeilemaan, tekeminen ei ole vaikeaa, mutta vie aikaa välivaiheiden kanssa.
Odottelua on siis paljon, mutta vaiheiden välissä voi käyttää aikaa johonkin ihan muuhun.
Ainekset:
Noin 2 l vettä
1 kuppi mämmimaltaita
2 kuppia luomuruisjauhoja
1 tl suolaa
1 dl siirappia
Vajaa tl pomeranssinkuorta
Sekoita jauhot keskenään.
Mittaa myös vesi valmiiksi.
Kuumenna kattilassa vajaa litra vettä noin 60-70 asteiseksi. Ei siis kiehuvaksi.
Sekoita neljäsosa jauhoista kuumaan veteen.
Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja ja peitä liinalla.
Anna imeltyä tunti.
Kuumenna kolmasosa jäljellä olevasta vedestä toisessa kattilassa, jälleen noin 60-70 asteiseksi.
Sekoita joukkoon kolmas osa jäljellä olevista jauhoista.
Lisää tämä sitten kattilaan, jossa aiempi satsi on.
Ripottele päälle hieman ruisjauhoja ja anna jälleen imeltyä tunti.
Kun viimeinen imellytys tunti on ohi, lisää joukkoon suola, siirappi ja pomeranssikuori.
Voit maistaa mämmiä, ja lisätä tarvittaessa makua.
Keitä sitten mämmiä kymmenisen minuuttia. Varo polttamasta pohjaan!
Jäähdytä mämmi kylmävesihauteessa.
Laita se sitten peitettynä yön yli jääkaappiin.
Jaa seuraavana päivänä mämmi muutamaan uunivuokaan muutaman sentin paksuiseksi kerrokseksi. Ohut kerros varmistaa sen, että liika neste pääsee haihtumaan.
Paista mämmiä 120 asteessa viitisen tuntia.
Tarjoile valmis mämmi sellaisenaan, tai vaikkapa kerman tai kauravaniljakastikkeen kanssa.
Kotona ennen vanhaan tehtiin meilläkin mämmi itse. Siinä oli aika iso homma, mutta hyvää oli! Söisin kyllä, mutta ei sovi suloistolle, koska keliakia. Mämmiä ja ruisleipää ei voi korvata millään korvikkeilla.
VastaaPoista👍
VastaaPoistaPerinteisesti mämmi imellettiin lisäämällä useissa vaiheissa raaka-aineita. Tarkoituksena oli ylläpitää riittävää lämpötilaa imeltymisen aikana, mutta tästä oli seurauksena ensimmäisten lisäyserien maltoosin pilkkoutuminen edelleen ja makeutta menetettiin runsaasti. Viimeisten lisäyserien tärkkelyksen muuntuminen maltoosiksi jäi lyhyen imelmisajan takia vaillinaiseksi.
VastaaPoistaMämmin tehoimeltäminen sähkölieden uunissa.
Kun imelletään sähkölieden uunissa niin silloin maltaat ja jauhot sekoitetaan noin 70-75 asteiseksi kuumennettuun veteen ja seos laitetaan imeltymään noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin. Seoksen annetaan imeltyä noin 3-4 tuntia. Näin saadaan imeltymistulos optimoitua ja makea maltoosi saadaan tehokkaasti hyödynnettyä. Samalla mämmin valmistaminen tapahtuu huomattavasti yksinkertaisemmin ja tehokkaammin verrattuna perinteiseen varsin epämääräiseen raaka-aineiden jaksottaiseen lisäämiseen perustuvaan imeltämiseen.
Tässä tehoimeltämiseen perustuva mämmin valmistusohje:
1. Sekoita maltaat ja jauhot kuivina kulhossa.
2. Kuumenna kattilassa vesi 70-75 asteiseksi.
3. Sekoita mallas-jauhoseos vähitellen vispaamalla 70-75 asteiseen veteen.
4. Laita mämmiseoskattila noin 70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3-4 tuntia. Sekoita muutama kerta ja maista - onko imeltynyt.
5. Ota mämmiseoskattila uunista ja nosta liedelle - mausta. Kuumenna varovasti ja sekoita samalla tehokkaasti ja varo pohjaan palamista. Keitä mämmiä noin 15 minuuttia, siirrä kattila syrjään ja anna seisoa noin 15-30 minuuttia.
6. Laita mämmiseos posliiniseen tai vastaavaan uunivuokaan. Lisää pinnalle siirappivettä - ½ desilitraa siirappia ja 1 desilitra vettä - kuorettumista estämään.
7. Paista aluksi noin 180 asteisess uunissa. Kun mämmiseos alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu rittävästi ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Voit lisätä pinnalle paistamisen aikana 1-3 kertaa vettä kuorettumista estämään, tai kerran siirappivettä.
8. Paista mämmiä 3-4 tuntia.
Kiitos!:)
Poista