SOCIAL MEDIA

maanantai 27. tammikuuta 2020

Berliinimunkit

Berliininmunkki ei nimensä veroisesti ole alkujaan Suomesta, mutta se on ollut yksi lapsuuteni kotoisista lempiherkuista, jota sai vain harvoin. Se on ollut jo pitkään suosittu herkku suomalaisten kahviloiden vitriineissä ja Turun seudulla samaista munkkia kutsutaan "piispanmunkiksi".

Berliinimunkit sopivat niin arjen hetkiä koristamaan, kuin vaikkapa vappuna tai ystävänpäivänä tarjottavaksi.



Ainekset:

Taikina:
Tee peruspullataikina tällä ohjeella:Peruspullataikina

Täyte:
Vadelmahilloa

Kuorrute:
Tomusokeria
Punaista elintarvikeväriä
Muutama tl vettä

Paistamiseen: Puoli litraa rypsiöljyä tai vastaavaa

Tee pullataikina sen perusohjeella.
Muista käyttää munkkitaikinan tekoon vähemmän voita kuin normaaliin pullataikinaan (tästä lukee tarkemmin bloggauksessa, jossa ohje on).

Kun pullataikina on kohonnut, ota siitä pienen nyrkin kokoisia paloja ja pyörittele niistä tasaisia pyörylöitä.
Anna niiden kohota leivinpaperoidulla ja jauhotetulla alustalla (Saattaa jäädä helposti kiinni pöytään tms. kohotessaan, siksi näin.).
Laita öljy kattilaan ja anna sen lämmetä paistoon sopivaksi.
Voit kokeilla lämpötilan sopivuutta laittamalla pienen palan taikinaa öljyn sekaan.
Kun taikina kohoaa ja alkaa saada väriä, pienennä lämpötila neloselle tms. hellan mukaan.
Voit alkaa paistaa munkkeja.
Paista ne molemmin puolin.
Nostele kypsät munkit reikäkauhalla lautaselle, anna kuitenkin liian öljyn valua takaisin kattilaan.

Huom!
Ole varovainen kuuman öljyn kanssa! Pidä kansi lähellä.
Varo tiputtamasta sinne vettä tai muita nesteitä, öljystä syntyvät palovammat on todella ikäviä!

Kun munkit on jäähtynyt, voit pursottaa ohuella suippokärkisellä tyllalla hilloa munkin sisään.


Sekoita sitten noin 3 dl tomusokeria, pari tippaa punaista elintarvikeväriä ja hieman vettä.
Vettä tulee sen verran, että seoksesta tulee sopivan notkeaa.
Voit lisätä vettä teelusikalla, yksi lusikallinen kerrallaan niin saat sopivan koostumuksen.
Tähän satsiin meni n. 5 tl.
Kun seos on valmis, "dippaa" tai pursota kuorrute munkin pintaan.
Voit halutessasi toistaa tämän muutaman kerran, niin saat paksumman kuorrutuksen.
Anna kuorrutteen kuitenkin kuivua jokaisen kerroksen välissä.

Berliinimunkit ovat valmiita tarjottavaksi!












Ei kommentteja :

Lähetä kommentti