SOCIAL MEDIA

sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Lihikset

Lihikset sopivat hyvin vaikkapa leppoisan sunnuntaipäivän ruoaksi.


Ainekset:

Kuori:
Puoli litraa luomumaitoa
Vajaa puoli desiä sokeria
1 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
3 kuppia grahamjauhoja
3-4 kuppia vehnäjauhoja
Puoli desiä öljyä

Täyte:
400 g jauhelihaa (voit käyttää myös esim. kananjauhelihaa, ja tietysti luomu on parasta)
1,5 dl riisiä
1 tl pippuria
2 tl paprikajauhetta
Suolaa maun mukaan
Timjamia tai meiramia
(Tämä on aika reilu määrä täytettä, vähempikin riittää, tästä määrästä saattaa jäädä yli.)

Puoli litraa öljyä, joka sopii uppopaistamiseen

Keitä riisi kypsäksi.
Itse tykkään käyttää riisiä, joka jää irtonaiseksi, osassa ohjeista taas käytössä puuroriisi.
Ruskista ja mausta jauheliha.

Lämmitä maito hiivalle sopivaksi.
Lisää joukkoon sokeri ja suola.
Lisää hiljalleen jauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva.
Lisää lopuksi öljyä ja vaivaa vielä hetki.
Taikinasta tulisi tulla sopivan joustavaa ja tarttumatonta, eli lisää jauhoja tarvittaessa.
Ethän kuitenkaan liikaa, jotta taikinasta ei tule liian kuivaa.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Ota taikinasta lapsen nyrkin kokoisia paloja.
Pyörittele niistä palloja.
Litistä pallot vajaan sentin paksuiseksi.
Lisää pari lusikallista täytettä.
Nostele reunat yhteen ja litistä ne hyvin kiinni toisiinsa yhdeksi mytyksi.


Taita sitten sivureunat keskelle, käännä piiras ympäri ja muotoile kevyesti ympyrän muotoiseksi.


Vaihtoehtoisesti voit jättää piirakat puoli kuun muotoon, tai tehdä niistä pitkulaisia.



Kun olet valmistanut kaikki lihikset, lämmitä öljy.
Öljyn kanssa paistaessa täytyy olla todella varovainen.
Pidä kansi lähellä, äläkä päästä öljyä liian kuumaksi.
Itse teen yleensä niin, että lämmitän ensin kuutosella, ja testaan samalla pienellä taikinanpalalla milloin öljy on paistovalmista. Kun taikinapala nousee pintaan ja alkaa ruskistua, öljy on valmista.
Käännän silloin levyn pienemmälle,, kolmoselle tai neloselle, ja vaihtelen lämpötilaa tarpeen mukaan paistamisen aikana.
Varo, että kuumaan öljyyn ei roisku vettä tai muutakaan nestettä.
Varmista, että lihisten täyte on hyvin pakattu kuoreen ennen paistamista.
Paista lihiksiä kummaltakin puolelta, kunnes ne on saaneet hyvän ruskean sävyn.



Valuta reikäkauhalla ylimääräinen öljy takaisin kattilaan, kun nostelet kypsiä lihiksiä.

Tarjoile lihikset vaikkapa itsetehdyn ketsupin ja hölskykurkkujen kanssa.
Hölskykurkut voi pilkkoa kapeiksi siivuiksi tai kuutioiksi lihiksiä varten.





Ei kommentteja :

Lähetä kommentti