SOCIAL MEDIA

perjantai 24. tammikuuta 2020

Laskiaispullat + peruspullataikinaresepti

Tänä talvena ei vaikuta siltä, että laskiaisena päästäisiin pulkkamäkeen täällä Etelä-Suomessa.
Laskiaispullat maistuvat varmasti siitä huolimatta, tässä ihan perinteinen laskiaispullaresepti. 
Laskiaispullia tarjotaan perinteisesti hernekeiton jälkiruokana.


Ps. Taikinan resepti on peruspullaresepti, eli voit käyttää mihin tahansa pulliin. 
Se sopii myös munkkejen tekoon, mutta munkkitaikinaan riittää vähempi määrä voita esim. 50g. 
Jos munkkitaikinassa on liikaa voita, se irtoaa paistoöljyn sekaan ja öljystä tulee sakean väristä. 

Peruspullataikina: 

Ainekset:

0,5 l luomumaitoa tai vettä
1 luomukananmuna
Ripaus suolaa
1,5 dl luomuruokosokeria
1 rkl kardemummaa jauhettuna
N. 15 dl luomuvehnäjauhoja. 

Jauhojen lisääminen taikinaan tapahtuu pikkuhiljaa, kunnes niitä on riittävästi, eli ohje on kädentuntuman mukainen jauhojen osalta. 
2 pussia kuivahiivaa
150 g sulatettua luomuvoita


Laskiaispulliin lisäksi:

Koristeluun mantelilastuja

Mantelitäyte:
Valmista mantelimassaa
Pullan sisusta
Hieman luomumaitoa

+Purkki kermaa 


Uuni 200 astetta

Lämmitä maito tai vesi 42 asteiseksi. 
Se saa siis olla hieman lämpimämpää kuin kädenlämpöinen. 
Sekoita joukkoon sokeri, suola, muna ja kardemumma. 
Ala lisätä hiljalleen jauhoja ja kuivahiiva.
Voit sekoittaa aluksi vaikkapa puulastalla, mutta jauhojen lisääntyessä on hyvä sekoittaa ja vaivata taikinaa käsin. 
Lisää jauhoja hiljalleen kunnes taikina alkaa irrota astian reunoista. 
Ethän lisää kuitenkaan liikaa jauhoja, jotta taikinasta ei tule kuivaa. 
Kun jauhoja on riittävästi, lisää sekaan sulatettu voi. 
Sekoita ja vaivaa taikinaa vielä kunnes se on notkeaa ja sopivan sitkoista.
Valmis taikina irtoaa astiasta helposti ja on kuitenkin samalla pehmeää. 

Peitä taikina liinalla ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi.

Kun taikina on kohonnut, ota siitä pienen nyrkin kokoisia paloja ja pyörittele ne palloksi. 
Laita pallot leivinpaperoidulle uuninpellille. 
Anna pallojen kohota vielä pellillä.
Voitele ne sitten kananmunalla.
Ripottele päälle mantelilastuja koristeeksi. 
Paista pullia 15-20 minuuttia.


Vatkaa kerma vaahdoksi.

Valmista mantelitäyte kun pullat ovat valmiita ja jäähtyneet.
Halkaise pulla ja ota sisältä hieman sisusta.
Muuskaa sekaisin pullan sisus, mantelimassa ja hieman maitoa. Maitoa ei tarvitse paljon, 1-2 rkl riittää.
Laita täytettä pullan sisään.
Pursota sisään myös kermavaahtoa ja laita lopulta pullan kansi päälle.

Vaihtoehtoisesti voit laittaa täytteeksi hilloa (esimerkiksi tätä: Taivaallinen aronia-omenahilloke) ja vatkattua kermaa.



Ripottele tomusokeria "lumeksi" pinnalle! :) 




























Ei kommentteja :

Lähetä kommentti