SOCIAL MEDIA

sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Suolaiset mahallaan makkoojat eli kokkoset

Suolaiset kokkoset sopii hyvin vaikkapa välipalaksi tai evääksi reissuille.
Ne säilyy useamman päivän jääkaapissa, vaikka ovatkin parhaimmillaan tuoreena tarjottavia.



Taikina:
0,5 l lämmintä luomumaitoa
1 kpl luomukananmunaa
1 dl luomuruokosokeria
1 tl ruususuolaa
Noin kilo hiivaleipäjauhoja
Pussi kuivahiivaa
100 g luomuvoita


+ Voisulaa voiteluun


Täyte vaihtoehtoja:


Täyte 1:
Muutama desi paksuksi keitettyä riisipuuroa (tässä ohje riisipuuron keittoon : riisipuuro )
Luomujauhelihaa
Suolaa
Pippuria

Täyte 2
Muutama desi paksuksi keitettyä riisipuuroa
Pari desiä kotimaista pakastepinaattia (voit käyttää myös tuoretta)
Pari tomaattia
Pala purjoa
Pala kotijuustoa tai ricottaa
Pippuria
Suolaa
Jotakin sopivaa kotimaista yrttiä

Uuni 200 astetta

Lämmitä maito.
Sulata voi.
Sekoita maidon joukkoon kananmuna, sokeri ja suola.
Lisää sitten kuivahiiva sekoitettuna pieneen määrään jauhoja.
Lisää sitten jauhot hiljalleen, kunnes taikinasta tulee sopivan kimmoisaa.
Lisää osa voista (säästä osa voiteluun) ja vaivaa taikinaa kunnes siihen tulee hyvä sitkoisuus ja se ei tartu enää astiaan.
Voit lisätä jauhoja tarpeen mukaan.
Laita valmis taikina turpoamaan kaksinkertaiseksi.




Valmista sillä välin täyte/ täytteet.
Yksinkertaisimmillaan täytteeksi voit laittaa vaikkapa ihan perusriisipuuroa.

Täytteitä voit varioida, mutta perinteisesti täytteenä on ollut riisipuuroa, johon on sekoitettu esimerkiksi jauhelihaa. 

Täyte 1:
Keitä paksu riisipuuro.
Paista ja mausta jauheliha. 
Sekoita puuro, jauheliha ja mausteet keskenään. 

Täyte 2 
Pilko tomaatit ja purjo pieniksi paloiksi. 
Pilko tarvittaessa myös pinaatti. 
Murskaa kotijuusto pieniksi paloiksi. 
Sekoita kaikki aineet keskenään ja mausta. 


Kun taikina on kohonnut ja täyte valmiina, jauhota alusta taikinalle.
Ota taikinasta lapsen nyrkin kokoisia paloja.Pyöritä palat palloksi ja kaulitse niistä noin sentin paksuisia pyörylöitä.
Laita reilu ruokalusikallinen täytettä pyörylän keskelle.
Nostele taikinan reunat täytteen päälle.
Nipistele reunat hyvin kiinni toisiinsa keskeltä aloittaen.
Kun koko taikina on nipistelty, käännä kokkonen ympäri eli laita saumapuoli alaspäin leivinpaperoidulle pellille; mahalleen makkoomaan.




Tee samoin kaikille.


Voit tehdä osan kokkosista eri täytteellä.



Paista kokkosia noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet kevyen ruskean sävyn.
Voitele kypsät kokkoset voisulalla. 







Ei kommentteja :

Lähetä kommentti