Kokkoset eli mahallaan makkoojat ovat karjalaisia perinneherkkuja.
Tällä kertaa tein makeita kokkosia, joiden täytteet olivat hieman fuusioituja.
Voit käyttää kokkosten täytteeksi vaikkapa tähteeksi jääneen riisipuuron.
Ainekset:
0,5 l lämmintä luomumaitoa
1 kpl luomukananmunaa
Vajaa kupillinen sokeria
1 tl ruususuolaa
Noin kilo luomuvehnäjauhoja
Pussi kuivahiivaa
150 g luomuvoita
+ Voisulaa voiteluun
Uuni 200 astetta
Lämmitä maito.
Sulata voi.
Sekoita maidon joukkoon kananmuna, sokeri ja suola.
Lisää sitten kuivahiiva sekoitettuna pieneen määrään jauhoja.
Lisää vehnäjauhot hiljalleen, kunnes taikinasta tulee sopivan kimmoisaa.
Lisää voi ja vaivaa taikinaa kunnes siihen tulee hyvä sitkoisuus ja se ei tartu enää astiaan.
Voit lisätä jauhoja tarpeen mukaan.
Laita valmis taikina turpoamaan kaksinkertaiseksi.
Valmista sillä välin täyte/ täytteet.
Yksinkertaisimmillaan täytteeksi voit laittaa vaikkapa ihan perusriisipuuroa.
Tässä muutamia esimerkkejä hieman fuusioiduista täytteistä:
Puolukkatäyte:
100 g puolukoita
Purkki ricottajuustoa tai muuta sopivan pehmeää, ei suolaista juustoa. Suomalainen kotijuusto voisi sopia myös hyvin.
Pari desiä valmista riisipuuroa. Riisipuuron ohjeen löydät tästä.
Hieman vaniljasokeria.
Sekoita kaikki keskenään ja maista.
Kaneli-riisitäyte
Pari desiä valmista riisipuuroa
Tähteeksi jäänyttä kaneli-sokeriseosta (tai voit tehdä uutta)
Kotijuustoa tai ricottaa
Sekoita kaikki keskenään ja maista.
Kun taikina on kohonnut ja täyte valmiina, jauhota alusta taikinalle.
Ota taikinasta lapsen nyrkin kokoisia paloja.
Pyöritä palat palloksi ja kaulitse niistä noin sentin paksuisia pyörylöitä.
Laita täyte pyörylän keskelle ja nostele taikinan reunat täytteen päälle.
Nipistele reunat hyvin kiinni toisiinsa keskeltä aloittaen.
Kun koko taikina on nipistelty, käännä kokkonen ympäri eli laita saumapuoli alaspäin leivinpaperoidulle pellille.
Tee samoin kaikille.
Voit tehdä osan kokkosista eri täytteellä.
Paista kokkosia noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet kevyen ruskean sävyn pintaan.
Voitele paistetut kokkoset voisulalla.
Tarjoile ne tuoreena jos mahdollista.
Tuoreet kokkoset vie kielen mennessään!
Ne kyllä säilyvät pidempäänkin, mutta vastapaistetun maku on paras!
Tällä kertaa tein makeita kokkosia, joiden täytteet olivat hieman fuusioituja.
Voit käyttää kokkosten täytteeksi vaikkapa tähteeksi jääneen riisipuuron.
Ainekset:
0,5 l lämmintä luomumaitoa
1 kpl luomukananmunaa
Vajaa kupillinen sokeria
1 tl ruususuolaa
Noin kilo luomuvehnäjauhoja
Pussi kuivahiivaa
150 g luomuvoita
+ Voisulaa voiteluun
Uuni 200 astetta
Lämmitä maito.
Sulata voi.
Sekoita maidon joukkoon kananmuna, sokeri ja suola.
Lisää sitten kuivahiiva sekoitettuna pieneen määrään jauhoja.
Lisää vehnäjauhot hiljalleen, kunnes taikinasta tulee sopivan kimmoisaa.
Lisää voi ja vaivaa taikinaa kunnes siihen tulee hyvä sitkoisuus ja se ei tartu enää astiaan.
Voit lisätä jauhoja tarpeen mukaan.
Laita valmis taikina turpoamaan kaksinkertaiseksi.
Valmista sillä välin täyte/ täytteet.
Yksinkertaisimmillaan täytteeksi voit laittaa vaikkapa ihan perusriisipuuroa.
Tässä muutamia esimerkkejä hieman fuusioiduista täytteistä:
Puolukkatäyte:
100 g puolukoita
Purkki ricottajuustoa tai muuta sopivan pehmeää, ei suolaista juustoa. Suomalainen kotijuusto voisi sopia myös hyvin.
Pari desiä valmista riisipuuroa. Riisipuuron ohjeen löydät tästä.
Hieman vaniljasokeria.
Sekoita kaikki keskenään ja maista.
Kaneli-riisitäyte
Pari desiä valmista riisipuuroa
Tähteeksi jäänyttä kaneli-sokeriseosta (tai voit tehdä uutta)
Kotijuustoa tai ricottaa
Sekoita kaikki keskenään ja maista.
Kun taikina on kohonnut ja täyte valmiina, jauhota alusta taikinalle.
Ota taikinasta lapsen nyrkin kokoisia paloja.
Pyöritä palat palloksi ja kaulitse niistä noin sentin paksuisia pyörylöitä.
Laita täyte pyörylän keskelle ja nostele taikinan reunat täytteen päälle.
Nipistele reunat hyvin kiinni toisiinsa keskeltä aloittaen.
Kun koko taikina on nipistelty, käännä kokkonen ympäri eli laita saumapuoli alaspäin leivinpaperoidulle pellille.
Tee samoin kaikille.
Voit tehdä osan kokkosista eri täytteellä.
Paista kokkosia noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet kevyen ruskean sävyn pintaan.
Voitele paistetut kokkoset voisulalla.
Tarjoile ne tuoreena jos mahdollista.
Tuoreet kokkoset vie kielen mennessään!
Ne kyllä säilyvät pidempäänkin, mutta vastapaistetun maku on paras!
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti