Vehnätön, kananmunaton, laktoositon
Sain reseptin tähän ruispiirakkaan eräältä hieman iäkkäämmältä tuttavaltani.Se on alkujaan sovellettu mustikkarättänän reseptistä, ja nimesin sen nyt ruisräppänäksi.
Piirakka on rapea ja ohut, ja sillä sulkee hyvin monen makeannälkäisen suun.:)
Samaiselta tuttavalta olen saanut muutama vuosi sitten ihanan tuohikorin, joka käytän päivittäin.
Se näkyy myös useissa postauksissani.
Tuohikorilla lienee ikää jo noin 80 vuotta, jollei enemmänkin.
Usein kaipaamme jotakin uutta.
Kuitenkin moni jo olemassa oleva asia on hyvä ja erittäin käyttökelpoinen, kun hieman hieraisemme silmiämme - niin ihmissuhteissa kuin materiaalisellakin tasolla.
Uutuuden viehätys muuttuu hetkessä jo tutuksi, ja siitäkin tulee vanhaa.
Toisinaan voisi jälleen uuden etsimisen sijaan koittaa säilyttää jotain jo olemassa olevaa, ja tehdä siitä siten pysyvämpää.
Ainekset:
200 g voita
1 dl sokeria
4 dl ruisjauhoja (reseptin antaja suositteli Liperinmyllyn luomujauhoja, eli niitä kannattaa käyttää mikäli on saatavilla)
1 tl leivinjauhetta
Kourallinen seesaminsiemeniä
(Huom. Seesaminsiemeniä ei saa kotimaisina, joten jos haluat käyttää jotakin lähellä tuotetumpaa, kokeile pellavansiemenrouhetta. Käytin seesaminsiemeniä ohjeen mukaisesti, sillä ne antavat hyvää makua piirakkaan)
(Pohjaan voi halutessaan lisätä yhden kananmunan, mutta se ei ole välttämätöntä.)
Päälle:
200 g happamia marjoja tai mustikoita
2 tl perunajauhoja
Puoli desiä sokeria
Uuni 175 astetta
Voitele vuoka voilla ja seesaminsiemenillä tai leivinpaperoi pelti.
Nypi voi ja kuivat aineet keskenään.
Painele taikina ohueksi levyksi, joko vuokaan tai pellille.
Pellillä paistaessa reunoista tulee ihanan rapeat.
Sekoita marjat, sokeri ja perunajauhot keskenään ja sirottele taikinan päälle.
Paista piirakkaa 40 minuuttia.
Voit sirotella hieman lisää sokeria valmiin piirakan pinnalle.
Tarjoile piirakka sellaisenaan tai vaikkapa Vanhanajan vaniljajäätelön kanssa.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti