SOCIAL MEDIA

tiistai 22. lokakuuta 2019

Lanttukukko kiekuu!

Lanttukukko on Pohjois-Karjalainen perinneruoka.


Vaikka sitä ei ole vaikea valmistaa, tarvitset sen valmistamiseen reilusti aikaa, ja se valmistuu mukavasti vaikka sunnuntaipäivää kotona viettäessä. Nautin siitä, kun ruokaa saa laittaa ajan kanssa, se tuo tunteen huolenpidosta.


Ainekset:

Taikina:

2,5 dl vettä
Puoli kuppia vehnäjauhoja
2 vajaata kuppia ruisjauhoja
30 g pehmeää voita
1 tl suolaa

Täyte:

500g lanttua
280g pekonia tai muuta vastaavaa rasvaista lihaa
Suolaa

Tee näin:

Sekoita taikinan aineet tasaiseksi massaksi. Voit lisätä jauhoja tarpeen mukaan.
Peitä taikina liinalla ja anna seisoa muiden valmisteluiden ajan.



Kuori lanttu ja pilko se ohuiksi siivuiksi.
Keitä siivuja suolavedessä kunnes ne ovat pehmenneet.

Kauli taikinasta pyöreä levy.
Lisää kaulitessa tarvittaessa ruisjauhoja.
Säästä osa taikinasta mahdollisten reikien paikkausta varten.
Asettele täytteet vuorotellen taikinan keskiosaan soikion tai ympyrän muotoon.




Kääntele taikinan reunat täytteen päälle, ja sulje kukko painelemalla reunat yhteen.
Käytä vettä apuna.
Muotoile kauniin muotoiseksi ja tasaiseksi kukoksi.



Paista kukkoa 30 minuuttia 200 asteessa.
Kun kukko on saanut hieman väriä, ota se uunista ja voitele voilla.
Voit myös paikata mahdollisia reikiä vielä tässä vaiheessa taikinanpalalla.

Laske uuninlämpö 150 asteeseen.
Kääri kukko folioon ja paista vielä 4-5 tuntia.

Kääri valmis kukko leivinliinaan ja anna pehmentyä liinan sisällä.



PS. Kukkoja löytyy eri puolilta Suomea hieman erilaisina versioina. 
Sanonta syötävän kukon kiekumisesta pohjautuu savolaiseen sanontaan, jossa kiekumisella tarkoitetaan ääntä, joka syntyy jos kukko murtuu uunissa ja täytteistä irtoava neste valuu uuninpohjalle. Jos näin käy, kukkoa korjataan sivuun jätetyllä taikinalla. 
Eli käytännössä vaikuttaa siltä, että postauksen nimestä huolimatta, on tässä tapauksessa parempi jos kukko ei kieu;) 


5 kommenttia :

  1. Voisko taikinaa nostattaa hiivalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kannata, ilman hiivaa on tehty perinteisesti ja syntyy hyvä kukko. Kuori saa olla vähän kova pinnasta. Jos laittaa hiivaa tulee jotain ihan muuta:)

      Poista
  2. Entä jos teen kukon hiivaleipäjauhoista,onko hiiva silloin tarpeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosin en ole itse kokeillut noista jauhoista tehdä, kun yleensä käytetään ruista. Mutta hiivalla tehtäessä kuori turpoaa ja kukoissa se ei ole tarpeen.

      Poista